СЪОБЩЕНИЕ

 

Уважаеми родители и съграждани, 

 

с удоволствие искаме да споделим едно важно събитие - спечелихме проект "РЕМОНТ И ОЗЕЛЕНЯВАНЕ НА ДЕТСКА ПЛОЩАДКА В ОДЗ "БУРАТИНО".

 

От Директора и колектива на ОДЗ "Буратино"

 

 

"Връх зелен, долчинка всяка

греят в пролетта засмяна -

цялата земя е сякаш

със Великденска премяна...."

/СНИМКИ/

 

 

Екипът на ОДЗ "Буратино", заедно с децата, изработи с много желание и съпричастност всичко това в подкера на едно дете! 

 

 

 

Посещение на СОУ "Летец Христо Топракчиев"

 

/СНИМКИ/

 

Седмица на детската книга и изкуства за деца

/СНИМКИ/

 

 

Спорт - за здраве, 

спорт - игра,

спорт - ура, ура, ура!  

На 30-ти март 2016 г. в ОДЗ "Буратино" се проведе спортен празник.  Участници, гости и жури искрено се забавляваха.   С много весело настроение заредиха всички присъстващи  децата от група "Мечо Пух", които изпълниха танц - гимнастика, а мажоретките бяха бурно аплодирани. Група "Калинка" се представи с подбрани стихотворения. Останалите участници се състезаваха достойно, спазвайки правилата за другарски взаимоотношения. Състезателите от група "Барбарони" подскачаха с топки. Група "Малчовци" бяха млади градинари и изключително бързо напълниха своите кошници, минавайки през препятствията. Група "Пчеличка" редиха гъби, а група "Светлина" скачаха с чували. Празникът беше изпълнен и с много песни и положителни емоции. Състезателите показаха спортсменски и отборен дух. Състезаваха се достойно и заслужено получиха медали, а капитаните на отборите победители и купи!  

 /Снимки/

 

С огромна радост и трепет децата от ОДЗ "Буратино" посрещнаха добрата Баба Марта, която ги закичи с мартенички и им пожела да са живи, здрави, румени, засмени и все така умни и весели. Децата пяха, рецитираха и дори тропнаха хорце. Добрата Баба Марта остана възхитена, а децата задълго ще носят спомена от срещата с нея! 

/Снимки/

 

От 15-ти до 19-ти февруари ОДЗ "Буратино" организира ски училище. Малките скиори бяха много въодушевени и радостни! Спускаха се устремено по ски пистата и всички заслужиха своите медали, показвайки колко добре се справят със ските! Браво, деца! 

/снимки/

 

Снежен прах шейничка вдига,
Дядо Коледа пристига
Има той брада от сняг 
и кожух, и нов калпак.

А торбата му прочута,
от играчки е издута.
Дядо Коледа дойде,
с дар за всякое дете!

Най-любимият старец Дядо Коледа зарадва всички деца от ОДЗ "Буратино"! Развълнувани, децата пяха и се веселиха. През цялата година всички са били много послушни, добри и всеотдайни и с нетърпение очакват безброй подаръци на Коледа! 

 

Ти не чу ли? 

Вятър брули 

жълтите листа.

Знай, че вече 

отдалече 

идва есента.....

На 29.10.2015 г. в ОДЗ "Буратино" всички се веселиха заедно с Есента! С препълнена кошница, широка усмивка и топъл поглед, тя приветства и големи, и малки, които показаха колко много я обичат, как добре я познават, рецитирайки, пеейки и забавлявайки се. Празникът беше изпълнен с детски смях, усмивки и грейнали очи! 

 

/Снимки/

 

 

На 15.09. 2015г. се чу първото звънче в нашата градина "Буратино", с което се оповести започването на новата учебна година. Всички се веселиха, пяха, танцуваха, рецитираха и за пореден път показаха, че е най-весело, най-радостно и най-слънчево в детската градина! Всички си желаем успешна, здрава и много усмихната нова учебна година, изпълнена само с положителни емоции!

 

/снимки/ 

 

На 1-ви юни 2015г. кметът на община Божурище г-н Аспарух Аспарухов и директорът на ОДЗ "Буратино" г-жа Котупанова официално откриха новата сграда на детската градина. Гости на събитието бяха г-жа Иванина Иванинска - директор на ОДЗ "Детелина" гр. Божурище и г-жа Ваня Аризанова - секретар на Народно читалище "Христо Ботев 1934" гр. Божурище. Сградата беше осветена от отец Богомил. Всички с нетърпение очакваме наесен тя да се напълни с детски глъч! 

 

/Снимки/

 

ОДЗ "Буратино" откри детската част на празника на града тази година. Децата от групите "Пчеличка", "Смехорани" и "Светлина" показаха, че умеят да танцуват и чудесно се чувстват на сцената. Развълнувани и удивени бяха и гости, и участници. Всички се справиха блестящо. 

Г-жа Ирена Цонева беше отличена напълно заслужено с наградата "Учител на годината". Желаем й все така да работи устремено, да продължава да дава всичко от себе си, да намира много творческо вдъхновение в работата си и да бъде заобиколена с детска обич!  

 

Довиждане, мили "Смехорани"!

Довиждане, "Светлина"!
Времето тук неусетно измина, живяхме задружно, безгрижно играхме и пяхме!

Сега сме вече големи и с трепет очакваме училищния звън. 

Сега сме по-смели и с устрем напред окрилени. 

Прощавай любима градина!

Научи ни ти как да мечтаем и бъдем добри! 

Научи ни да бъдем задружни и пълни с мечти!

 

 

Майката на Габи от I "Б" група "Мечо Пух", която е полицай, беше специален гост по "Безопасност на движението". Децата, удивени и възторжени, с интерес слушаха за правилата на пътя и работата на полицая. Всички пяха, рецитираха стихове, караха коли, състезаваха се и показаха, че познават светлините на светофара, пътните знаци и правила. 

Художникът Стоил Атанасов показа на децата от ОДЗ "Буратино" как се рисуват портрети чрез правене на точки. Всяко дете успя да рисува и се видя огромното вълнение от срещата.

 

На 18.05.2015г. децата от двете IV-ти групи "Смехорани" и "Светлина" посетиха СОУ "Летец Христо Топракчиев". Децата бяха много развълнувани. Видя се трепетното очакване да прекрачат прага на любимото училище на есен. Да бъдеш ученик, за тях  означава, че вече си голям и пораснал. Това първо посещение остави у децата спомени и много емоции! 

 

 

 

На 27.04.2015г. ни гостува I"Б" клас на СОУ "Летец Христо Топракчиев" с класен ръководител г-жа Петкова. Децата представиха свой танц, който заедно с хореографите Дария Михалкова и Митко Михалков са подготвили. Всички останахме удивени от сложната хореография и чудесното изпълнение. ОДЗ "Буратино" пък смая гостите с два танца, подготвени от Антоанета Апостолова и изиграни от групи "Пчеличка" и "Смехорани". Веселихме се, пяхме и танцувахме!   

На 24.04.2015г. на гости ни бяха двамата музиканти и братовчеди Александър Стоянов - кавал и акордеон и Атанас Стоянов - тъпан. Децата бяха изключително впечатлени и магията на музиката завладя всички - получи се цял ансамбъл с танцьори, певци и музиканти!

 

 

 

Децата от ОДЗ "Буратино" шариха великденски яйца, спазвайки българските традиции. Денят беше изпълнен с много емоции и вълнения. Децата  боядисваха с желание и голямо усърдие. Желаем на всички да са живи и здрави, румени и засмени, и много усмихнати! 

 

С много красиви и оригинални неща ОДЗ "Буратино" участва във великденска изложба в детския кът на библиотеката към НЧ "Хр. Ботев 1934".

 

Мария Божинова от  II Б гр. "Малчовци" спечели грамота и корона  в конкурса "Най-красиво дете на България"! Поздравления! 

 

Бързо, бързо от планината

в най-шарената си премяна

пак пристигна сред децата

Баба Марта- най-добрата!

Кичи ги тя и със обич нарича:

"Да сте по-бели от сняг и кокиче,

като божура с бузки червени

и като слънцето - вечно засмени"

Нашите малки скиори донесоха купа, медали, грамоти и много емоции от своето едноседмично планинско приключение. Вече напредналите скиори се похвалиха със своите постижения на ски пистата. За всичко това изказаха благодарности както на треньорите, така и на обслужващия персонал от ОДЗ "Буратино". 

 

 

 

С огромен възторг и грейнали от щастие очи децата от ОДЗ "Буратино" посрещнаха любимия Дядо Коледа. Децата поздравиха белобрадия старец с много песни и стихотворения. Тъй като през цялата година всички са били много послушни, добри и  всеотдайни, Дядо Коледа зарадва всяко дете като раздаде цял куп подаръци!

 

 

Есента е времето, което винаги напомня за плодородие и благодат. Децата от нашата градина "Буратино" посрещнаха есента с пълни кошници и много усмивки. Пяха, танцуваха, рецитираха и се веселиха на нашия чудесен есенен празник! 

 

 

Който знае що е спорт - той е силен, смел и горд! Хайде всички на игра - физкулт, ура, ура, ура! 

 

С много вълнения и трепети започна новата 2014/ 2015 година. Всяко начало е изпълнено с надежда за успех и благополучие. Желаем ползотворна и емоционално наситена нова учебна година!   

Децата от групите "Мечо Пух", "Светулковци" и "Светлина, посетиха летището в гр.Божурище, послучай Денят на авиацията.

 

 

 

Вълнуващ есенен празник събра децата  в двора на ОДЗ "Буратино". Щедрата красива есен изненада децата с много песни,танци и фокуси. Празника създаде радост и настроение за всички.Нека снимките покажат част от това есенно развлечение!

 

На 01.10.2013г. тържествено се откри новата учебна 2013/2014г.Децата от ОДЗ "Буратино",заедно със своите учителки,лели и гостите от община Божурище се насладиха на веселото представление на театър "ЕКО СЦЕНА". Да си пожелаем успешна нова учебна година!

 

 

Децата от двете четвърти групи - гр."Барбарони" и гр."Мечо Пух" се забавляваха на своето последно тържество в любимата си детска градина! 

На добър час, мили деца!

 

СПОРТЕН ПРАЗНИК В ОДЗ "БУРАТИНО"

На 29.04.2013г. по случай Денят на книгата, децата от ОДЗ "Буратино" ще отбележат този ден с много приказки, песни, танци и ще покажат, че са едни прекрасни малки артисти. Нека се забавляваме!

 

 

 За поредна година  ОДЗ "Буратино" организира традиционно пролетно почистване на 20.04.2013 г. Целта на кампанията е да се ангажират родителите и колектива на детската градина и да станат съпричастни към нейното поддържане и опазване, за да създаде едни прекрасни условия за игра на децата. 

 

           

 

 

 

В ОДЗ „Буратино“се проведе урок на тема- „Разделно събиране и рециклиране на отпадъци“. Децата от четвърта и трета група, слушаха с интерес за основните процеси, свързани с произхода и производството на хартия, пластмаса, метал, стъкло и тяхната вторична преработка.

Децата изгледаха филмче, в което бе показано всеки един отпадък  в кой от контейнерите се изхвърля – жълт, син и зелен. Запознаха се с ПОВЕЛИТЕЛИТЕ НА РЕЦИКЛИРАНЕТО – Харти, Стък и Пластика. Любимите герои представиха тайната на преработването на отпадъците. След което трябваше да оцветят картинки в които да покажат,че са разбрали кой отпадък в кой цвят контейнер трябва да бъде изхвърлен. Особено интересна беше последната увлекателна задача, в която трябваше да използват рециклирани материали – пластмасови чаши и хартия и от тях да изработят най- различни цветя. Децата направиха своите цветя с голямо желание и интерес. Разбраха, че макар и веднъж употребявани, тези материали отново могат да бъдат полезни. 

 

 

Есента дойде! Дърветета облякоха своите есенни премени, птиците вече отлетяха, но децата от ОДЗ "Буратино" са тук днес на 5.10.2012г. в двора на есенен празник заедно със своята директорка, учителки, лели и гости от община Божурище, всички заедно с радост посрещнаха водещата всяка група взе участие кой с песен, кой с стихотворение, кой с танц и весели загадки. Посрещнахме с прекрасно настроение царица Есен малките горски обитатели Мечо и Зайко я поканиха сред децата. Тя донесе на всички групи в кошници вкусни ябълки и крушки.  Децата с помощта на своите учителки от ОДЗ "Буратино" показаха колко много знаят за най - златния сезон в годината. Празникът завърши с весела есенна дискотека в двора.

 

 

 

Новата 2012 - 2013 година беше отбелязана тържествено с много песни, забавни игри и познати приказки в НЧ "Хр. Ботев" под ръководството на забавната водеща Ил. Балийска, която накара и малки и големи да играят и танцуват под такта на любимите детски песнички. Децата се забавляваха от сърце, а също и официалните ни гости кмета - Асп. Аспарухов, Цв. Димитрова, Мая Карамфилова и др.

 

 

Подобаващо тържество огласи детската градина с песни, танци и много детски смях по случай 1-ви Юни - Денят на детето. Празничната шоу - програма бе насочена изцяло към забавлението на децата, които участваха активно в нея. Вече познатите ни клоуни Аско и Заско умело включиха всички малчугани в забавни игри и закачки. Празникът продължи с весела детска дискотека и почерпка за всички деца.

 

 

 

ПРАЗНИК НА БОЖУРА

Както всяка година така и тази в края на месец Май празнувахме Деня на Божурище. Празникът бе отпразнуван на 26 май с обща песен от двете детски градини "Ваканция". След това малчуганите от ОДЗ "Буратино" поздравиха всички присъстващи с много стихотворения, песни и танци. По традиция Асп. Аапарухов - кмет на община Божурище, връчи Почитния знак на общината на Кр. Бранкова определена от колектива на учебното заведение преподавател, които с дългогодишния си труд и всеотдайна обич към децата е постигнал много в работата си като учител. Затова заслужено получи това високо отличие "УЧИТЕЛ НА ГОДИНАТА ЗА 2012год."

 

 

На 21.05.2012г. в дворът на ОДЗ "Буратино"се проведе спортен празник с много забавни и състезателни игри

 

 

ЕН ВИЖЪН

 

 

 

 

На 23 април - Деня на книгата, децата от ОДЗ „Буратино”  зарадваха всички жители на гр. Божурище с приказно карнавално шествие. На сцената на читалище "Хр. Ботев" оживяха любимите героите от най-обичаните детски приказки. Малките артисти влязоха в ролите на обичани от тях герой – драматизираха, пяха, танцуваха – направиха деня празничен и специален.

 

 

 

Всекидневно във всяка група се провeждат занимания по различни дейности, затова ние педагозите от "Буратино" решихме да покажем как малките възпитаници се учат, пеят, танцуват и играят на воля

 

На 1-ви март по традиция Баба Марта върза мартенички на малките възпитаници от ОДЗ "Буратино". Децата поздравиха бабата с много песни,танци и стихотворения, а тя им разказа легендата за мартеничката... Празникът продължи със снимки, почерпка и весела детска дискотека по групите.

 

 

 

ТУК МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ВСИЧКО ОТ УРОКА:

bozhurishte-nachalno.weebly.com/2/post/2011/11/12.html

 

На 29.11.2011 година в двете подготвителни групи на детска градина „Буратино”- IV "а" „Слънчогледи” и

IV "б" „Малчовци” бе проведен урок по програмата за обучение „Ен вижън”.

Темата на урока беше: „Да отидем с есента в зеленчуковата градина” по направление: Природен свят.

Той бе подготвен и изработен от Антоанета Миланова - начален учител в СОУ „Летец Христо Топракчиев”.

На урокът по програмата за обучение „Ен вижън” присъстваха, директора на ОДЗ „Буратино” г-жа Петрана Котупанова и колеги от детската градина.

В група „Слънчогледи”, той бе изнесен от Ир. Цонева, а в група „Малчовци” от Г. Стаменова, младши

учители в детска градина „Буратино”.

Децата бяха изпълнени с много положителни емоции от урока. Беше им изключително интересно и освен

да се обучават те се забавляваха по време на целия урок. Справиха се отлично с поставените им задачи.

Това е една нова форма на обучение,която постепенно ще се внедри в процеса на обучение на децата от

подготвителните групи.

В следващите месеци, до края на учебната година ни предстоят още обучаващи ситуации по програмата за

обучение „Ен вижън”.

Надяваме се те да бъдат още по-забавни и интересни за децата,а също така и да им помогнат при

обучението им в училище по програмата „Ен вижън”.

 

 

 

 

 

 

 

Детско шоу по случай началото на учебната година оживи днес двора на ОДЗ "Буратино" в гр. Божурище. Клоуни забавляваха децата, а те пяха песни и танцуваха на откритата площадка, цялата окичена с балони и разноцветни флагчета.

В детската градина в Божурище всяка година официално се открива началото на учебната година. Идеята е децата да почувстват трепета и вълнението на празничния първи учебен ден. И този път имаше много усмивки и радостна глъч, а слънчевият септемврийски ден създаде още настроение у малките палавници.

Кметът на град Божурище Асп. Аспарухов, зам.-кметът В. Велчева бяха специални гости на детския празник. На всеки от колектив кметът поднесе благодарствено писмо в знак на признателност и червена роза. Г-жа П. Котупанова директор на ОДЗ „Буратино“ поздрави децата, учителките и помощния персонал и им пожела ползотворна и успешна година.

 

На 1 септември 2011г. с тръжествен водосвет беше открита детската кухня към ОДЗ „ Буратино “.

Капацитетът на детската кухня ще бъде до 300 абоната, тя ще предоставя специално приготвени,

здравословни и разнообразни храни за деца от 10 месечна възраст до

3 години, които се отглеждат при домашни условия и не посещават детски ясли.

 

 

 

 

Ти детство предучилищно изтече,

но пее в нас гласа ти позлатен,

от І-ви клас се вижда надалече –

ний възрастни ще станем някой ден!

  

 

На 31.V.2011г. децата от група „Светлина” се сбогуваха с детската градина. Тържеството бе официално открито от кмета на град Божурище –  г-н Аспарухов. Официални гости на събитието бяха: г-жа Мариана Баева, г-жа Ил. Славчева - старши експерт РИО, г-жа Иванинска - д-р ОДЗ "Детелина", г-жа Мая Карамфилова - д-р СОУ "Летец Хр. Топракчиев", г-жа Елена Минчева, г-жа Цолова и др. Двамата клоуни – Аско и Заско забавляваха децата с много игри и състезания. Бъдещите ученици поздравиха родители и гости с прекрасните си изпълнения и танци. Истинска еуфория настъпи когато децата пуснаха в небето множество балони като символ на детския стремеж към свобода и извисяване. Тържеството завърши с връчване от директора на удостоверения за завършена предучилищна група и грамота, след което децата преминаха през направената и украсена символично шестица и бяха посрещнати с питка, мед и подаръци. Началните учители, които ще поемат първи клас, приветстваха бъдещите ученици, а родителите изказаха благодарствено слово за грижите, обичта и положения труд към директора, учителите и помощник –възпитателите.  

 

     

 

"СКОРО ЩЕ СМЕ В 1 клас"

 

 

 

 

Всяка година в края на месец май празнуваме Деня на Божурище. И тази година празникът бе отпразнуван на

 

28 май с домакин - кмета на града Аспарух Аспарухов. Празникът започна с обща песен от двете детски градини

 

„ Хей, приятел “, след това продължиха малчугани от ОДЗ 

„ Буратино “ с много танци и песни.

 

По традиция Асп. Аспарухов връчи Почетния знак на община Божурище на Надежда Шопова определена от

 

колектива на учебното заведение преподавател, които с труда и всеотдайността си е заслужили получаването на

това високо отличие.

 

 

  

На 18.05.2011 година се проведе спортен празник в двора на ОДЗ „ Буратино ” - град Божурище. Той е традиционен и се организира за втора поредна година. Празникът премина по мотото „Бягай, скачай, хвърляй, победи!”. Участие взеха децата от групите III-А „ Слънчогледи ”, III-Б „ Малчовци ”, II-A „Барбарони”, бъдещите първокласници от група IV„ Светлина ” и децата от ОДЗ „ Детелина“. Тържеството стартира с мажоретките на СОУ „П. Берон“ гр.Костинброд. С мощни възгласи „ Ура “ публиката посрещна състезаващите се за купата два отбора - отбор ”Детелина” /в зелено/ и „Буратино”/с оранжеви екипи/.

Спортистите бяха посрещнати и приветствани от кмета на община Божурище Асп. Аспарухов. Малчуганите, родителите и гостите бяха поздравени от директора на детското заведение Петрана Котупанова, която им пожела да бъдат здрави, силни, бързи и смели, както в състезанието, така и в живота.
Специален гост зарадва всички присъстващи - дългогодишният капитан в националния отбор по волейбол Пламен Константинов.
Целите на празника са интегриране на традициите и иновациите във формите на физическа култура в детската градина, както и постигане на целенасочено влияние върху физическото развитие на децата с развиващ, формиращ и оздравителен ефект.
Водеща на детския празник тази година беше Мариела Димитрова. Отборите дадоха всичко от себе си, показвайки бързина и точност, за да станат първи. След дълго и оспорвано състезание журито излъчи победител - купата заслужено „грабна” капитанът на отбор”Буратино”. В края на състезанието бяха връчени грамоти на участниците от всички групи и в знак на благодарност към труда на педагозите.

Победителите от ОДЗ „ Буратино „ получиха КУПА, златен и бронзов медал за най – добър спортист.

 

 

  

На 18.04.2011година ОДЗ "Буратино"  триумфира с голямо карнавално шествие по случай муждународният  ден на книгата и авторското право, което официално се отбелязва на 23 април по решение на ЮНЕСКО от 1995г.

Датата е емблематична, защото е дата на смъртта на Уилям Шекспир, Мигел де Сервантес и Инка Гарсиласо. Това прави естествен избора в този ден целият свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния подем на човечеството.
 
 

 

Като истински актьори децата влезнаха в ролята на  героите от приказките  " Снежака и седемте джуджета", "Трите прасенца", "Медената питка", "Дядо и ряпа", "Червената шапчица". На сцената изгря и  златното момиче, а ХИТЪР ПЕТЪР разказа шеги и лъжи!
Валс  танцуваха цветята на малката Ида. С танци се представиха  и Пипи дългото чорапче, котаракът в чизми, принцове и принцеси, герои на Шехерезада.

 

На 12.04.2011г. децата от подготвителна група "Светлина" посетиха за първи път библиотеката в НЧ "Хр. Ботев", където бяха посрещнати с питка и мед. Децата разгледаха библиотеката, запознаха се с детските книжки и писатели и си тръгнаха с подарък книжка с весели български приказки.

 

Децата от група "Мечо Пух" и от подготвителната група  заедно с директора Петрана Котупанова засадиха борчета и дръвчета в двора на детската градина.  

 
 
 
 

На 18 март 2011 г. в шоурума на "Автомотор корпорация" АД с участието на деца от обединени детски заведения "Буратино" и "Детелина", и деца от СОУ "Летец Христо Топракчиев"се проведе  пилотен образователен концерт "Детска усмивка" на тема:

Безопасността на децата по пътя.  

Инициатор и домакина на събитието беше кмета на Община Божурище - Аспарух Аспарухов със съорганизатори  "Автомотор Корпорация" АД и "Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи".  Автор на идеята, композитор и продуцент на концерта „Детска усмивка” е г-н Росалин Наков, по сценарий на Иван Ненков, музика и аранжимент - Росалин Наков, текстове: Иван Ненков и Румен Николов. Актьорите Христо Чешмеджиев, Боряна Йорданова и Ясен Зердев взеха дейно участие.

 

 

 

ОДЗ "Буратино" събра сумата  856.76 лв. за закупуване на специализирана инвалидна количка. Благодарим на всички родители, които подкрепиха инициативата и присъстваха на Благотворителния концерт!